PROFIEL

Keramiekwandeling naar Steyl

Komende uit de Tiendschuur gaan we links af naar de Venlose Poort (anno 1650). We lopen onder de poort door en gaan links af, u houdt links aan bij de splitsing. De 1e woning aan de rechter kant (Kasteellaan 3) was het rentmeesterhuis van het kasteel. Kasteellaan 1 was het oude rentmeesterhuis.
Aan het einde van de vijver (links) ziet u een open plek waar vroeger een olie- en graanmolen stond. Ook heeft hier watermolen ‘De Holtmühle’ (later houtzagerij), gestaan. Deze is afgebrand op 17 mei 1967, de ruïne is later gesloopt.

Aan de rechterkant het spoorwegviaduct, gebouwd in 1866. Tegenover het fietspad zijn vistrappen te zien, deze zijn aangelegd met de bedoeling de vis doorgang te geven naar de paaiplaats ten noorden van de Aalsbeek. Tevens wordt het verval geregeld, 10 cm per trap. Het water is hier zeer zuiver (zie informatiebord).

We wandelen nu onder het viaduct door en vervolgen onze weg.
Links stroomt de Aalsbeek, tevens de grens tussen Steyl en Belfeld, door de buurtschap ‘De Middelt’, wat vroeger “Over Tegelen” heette en behoorde tot het Hertogdom Gülick (Duitsland).
De woning aan de rechterzijde was vroeger een pottenbakkerswoning (zie informatiebord aan de gevel links van nr. 1).


We vervolgen de verharde weg en lopen via de doodlopende weg Nabben in (zie blauw bord). We wandelen nu het Aalsbeekdal in en na ± 100 meter zien we rechts Nabben nr. 13, dit is een van de oudste huizen van Tegelen, vroeger bewoond door de familie Opheys. Later heeft hier de bekende glazenier Joep Nicolas met zijn vrouw Suzanne, een beeldhouwster en keramiste, gewoond.
Aan de andere zijde staat een monument, opgericht door de buurtschap Nabben, als gedenkteken aan de overstroming van de Maas, Kerstmis 1993, hoogste stand
19,1 meter boven N.A.P.


We lopen verder en komen bij de Provinciale weg (hierlangs ligt een fietspad), we gaan links af en na ongeveer 50 meter steken we deze weg over richting Waterloostraat (1825 aangelegd als nieuwe handelsweg naar de Maas).


Aan de linkerkant zien we na de huidige rij nieuwbouw woningen het vroegere landhuis van de familie Moubis-de Rijk, gebouwd in 1860. Later werd dit het klooster van de orde “Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid”, hier gaf men onderwijs en er was een pensionaat. Links, het hoge gebouw, was de kapel gebouwd in 1901. Vroeger heette deze omgeving het Steylerveld (de tuinen en bijgebouwen zijn gesloopt en er zijn 72 appartementen gebouwd). We lopen verder en gaan links af het verharde weggetje in. Dit was vroeger de oude handelsweg.

We dalen af richting de Maashoek, lopen via het kiezelpad tussen de huizen door richting kademuur. Aan de rechterzijde achter de grote treurwilg ziet men een van de oudste Steyler handelshuizen, vroeger genoemd ‘aen gen Steyl’, toen bewoond door de familie Franssen (handelaars) en tegenwoordig mooi opgeknapt.


Achter de kademuur stroomt de Maas.
Links op de achtergrond zien we de sluis van Belfeld, aan de overzijde ligt het dorp Baarlo (zie kerk). Aan de rechterzijde ziet men de veerpontoversteek Steyl-Baarlo.


Rechtsaf via de Maashoek lopen we Steyl in, laten we de botanische tuin links liggen en lopen links de Michaëlstraat in. Links en rechts ziet u fabrikantenwoningen liggen. In het rode bakstenen huis woonde sinds 1841 de familie Kreykamp (tabaksfabrikanten).


Dan komen we in het kloosterdeel van Steyl met o.a. het Missiemuseum . Het standbeeld moet de Goddelijke Zaaier voorstellen en is hier in 1928 ingezegend naar aanleiding van het 50-jarige bestaan van het missiehuis – van 1875-1925.


We gaan nu richting het Missiemuseum en lopen de Veerweg af en op de kruising steken we over richting het Schutterij Museum. Achter de kerk slaan we rechts de St. Rochusstraat in. We steken de Roermondseweg over en gaan de eerste straat rechtsaf, de Neeringerweg. Hier dalen we af en gaan linksaf weer de Middelt in en vervolgen onze weg terug naar de Tiendschuur.

Startpunt
Kasteellaan 8, 5932 AG Tegelen
Lengte
3 km
Parkeren
U kunt uw auto parkeren bij Keramiekcentrum de Tiendschuur

Gemiddelde van 1 beoordelingen.

Ingediend door imagro op ma, 08/13/2018 - 11:01

Permalink

Naam
Els Heijnen
Beoordeling
Bericht
Na enkele uurtjes kleien in de tiendschuur was de wandeling verrassend met veel keramiek info en groen. Kort en mooi . Wij zijn nog even met het veer overgestoken en van daaruit is Steyl ook prachtig. Aanbevolen voor mensen die niet houden van al te lange wandelingen en interesse voor geschiedenis.

Route: 3 km

Bezienswaardigheden

Heilig Hartklooster
Keramiekcentrum de Tiendschuur
Limburgs Schutterij Museum
Kloostertuin St. Michaël

Wereldbekend IJs: Ijssalon Clevers Arcen

Dit ijs moet je geproefd hebben: het is bekend over heel de wereld! IJssalon Clevers serveert ijs, van de hand van meervoudig Nederlands kampioen Meester ijsbereider Clevers. Meer dan 75…

Ontdek meer >
Kloosterwandelroute
3 km | Steyl

Andere routes

14 km

Rondje Steyl en Tegelen

Steijl

Ontdek meer
4 km

Paterbosje route

Belfeld

Ontdek meer
5 km

Landgoed Arcen 5 km

Arcen

Ontdek meer
22 km

Landgoed Arcen route

Arcen

Ontdek meer