PROFIEL

Ontdek de natuur, zoals deze bedoeld is

We beseffen ons, meer dan ooit, hoe belangrijk onze gezondheid, onze familie en ons landschap is. We zijn ons er meer bewust van dat genieten in de “kleine dingen” zit. Graag nemen we je mee in de (Re)Tour Natuur. Zodat je nog meer kunt genieten van de vele “kleine dingen” die ons mooie Noord‐Limburgse landschap te bieden heeft.

Smokkelen maar!

Smokkelen langs de Venlose grens was sinds mensenheugenis een bekend fenomeen. 100 jaar geleden, na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, nam het aantal smokkelaars in onze grensstreek hand over hand toe. Door handelsverboden ontstond er in Duitsland al snel een groot voedseltekort en prijzen rezen de pan uit. Smokkelaars en handelaren grepen hun kans. Wie voor de smokkel de wegen over het land koos moest de smokkelroute goed kennen. Vaak waren de smokkelaars daarom aangewezen op gidsen, de zogenoemde voorlopers. Zij wisten precies waar de Limburgse grens gaten vertoonde om goederen door te sluizen naar Duits grondgebied. Aan Nederlandse zijde werden commiezen aangesteld. Zij patrouilleerden langs de grens om de booswichten op te pakken. Deze commiezen waren echter vatbaar voor omkoping en pikten, wanneer het hun uitkwam, een graantje mee.

 

Bijgevoegde foto werd genomen in Tegelen. Hierop is te zien welke trucs smokkelaars toepasten om smokkelwaar over de grens te brengen. In dit geval werd de smokkelwaar verborgen in het holle geraamte van een kruiwagen en ontdekt door een dienstdoende commies.

commies

 

En nu zelf smokkelen!

Smokkelpad Jagersrust

Ontdek het avontuurlijke smokkelpad voor kinderen en beleef wat de natuur te bieden heeft. Ravotten, Klauteren, Klimmen, Bouwen. Loop over een touwparcours en hou jezelf in evenwicht. Vrij toegankelijk tussen 11.00 uur en 19.00 uur

Start: Straelseweg 35 in Velden

Klik hier voor de gratis plattegrond

Durf jij de uitdaging aan?

In het stoere en spannende Avonturenbos van Speelpark Klein Zwitserland kun je je helemaal uitleven. Bouw je eigen boomhut, bestorm het Romeinse fort en klauter over omgevallen bomen. Kruip door onderaardse tunneltjes en sluip over smalle paadjes. De hoogteverschillen in het landschap zorgen voor een spannende omgeving om lekker te ravotten. Bij de waterspeelplaats heb je kans dat je een miljoenen jaren oude fossiel vindt.

Meer informatie

Natuurleerpad Belfeld

Deze 3 km lange wandel route loopt over het Knopen Lopen netwerk van Belfeld. Kaarten van dit netwerk zijn in Belfeld en omgeving te koop maar ook via de webshop op www.liefdevoorlimburg.nl en bij de VVV in bijvoorbeeld Venlo. Om de wandeling net een beetje extra bijzonder te maken kunt u zich laten vergezellen door een ezel van ’t Jaegershoes. Deze trouwe dieren dragen met liefde een picknick en/of een kind. Let op: omdat u tijdens deze route een enkele keer trappen op en af moet, is deze route minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Start: Droompark Maasduinen (Maalbekerweg 25, Belfeld).

De leukste plekken in de natuur

Trek er lekker op uit. Waar moet je dan zijn? Wij hebben de leukste plekken voor jou op een rijtje gezet.

Leren, ontdekken, doen en beleven

Lekker wandelen, midden in de natuur

Stilte om je heen, alleen jouw voetstappen die jou door de mooie omgeving leiden. Sta even stil en kijk om je heen. De natuur heeft zoveel te bieden als je jouw tempo even vertraagd. 

Trek er op uit met de fiets

In onze regio ontdek je het landschap het beste op de fiets. de vele mooie routes dwars door de natuur, zullen je versteld doen staan van de mooie doorkijkjes en pittoreske plekjes. Een tussenstop maak je midden in het bos, op de hei of aan de Maas. Ontdek de mooiste routes.