PROFIEL

Voor alle wereldgenieters die van winter houden

In Pittoresk Arcen dompel je jezelf deze winter onder in een Winterse wereld. Winterdorp Arcen neemt je mee in een wereld vol bewondering. Ontdek de winterse wandelingen, drink glühwein op het dorpsplein, laat je verrassen door de kerstshow met zoveel lichtjes. Ontdek de kerstbomen, ga lekker eten in één van de restaurantjes of verwarm je aan het kampvuur. 

Winterdorp Arcen

Deze winter verandert Arcen in een Werelds Winterdorp. In het sfeervolle, historische centrum kom je terecht in een winterse sprookjeswereld. Laat je verwonderen door de lichtjes en ontdek het gezellige centrum van Arcen in de donkerste tijd van het jaar. Struin door de straatjes, bewonder de kerstbomen en dompel je onder in magie.

 

Scavenger Hunts

Speciaal voor deze winter hebben wij een aantal Scavenger Hunts voor je samengesteld, in Noord-Limburg.Trek er lekker op uit met jouw familie en ontdek de diverse plekken eens anders. Speur, zoek en ontdek ze allemaal!

Lees alle over de winter fonkel scavenger hunt

Scrooge festival

Arcen brengt een Christmas Carol tot leven op 10 en 11 december!

In het kleine dorp Arcen ontmoet je tijdens het Scrooge Festival een 400-tal personen gekleed in Dickensstijl. Als sjieke notabele met de nodige air, maar ook als noeste arbeider, marktvolk, wasvrouw, vatenroller of schoenenpoetser.

Meer over het Scrooge festival lees je hier

De ijskelder

Verscholen in de Arcense bossen ligt een bijzondere parel; een 19e eeuwse ijskelder. Rond 1820 werden er veel ijskelders gebouwd in Nederland. Vooral bierbrouwers, bakkers en adel die het zich kon veroorloven bouwden de kelders zodat ze in de zomermaanden over koeling beschikten. De ijskelder is gerestaureerd door Stichting het Limburgs Landschap en in de deur is een vlieggat aangebracht zodat de kelder nu als slaapplek voor vleermuizen gebruikt kan worden. In heel Nederland zijn nog maar 3 ijskelders intact zoals deze. 

De Schanstoren

De schanstoren is een restant van de vestingwerken van Arcen en dateert uit de vijftiende eeuw. Het is een zogenaamde traptoren, die destijds onderdeel was van een veel grotere verdedigingstoren. In 1635 raakte de toren bij een belegering zwaar beschadigd, waarna hij nooit werd teruggebracht in de originele staat. Vanaf 1969 is het restant een rijksmonument.

 

Theekoepel Inaborg

De theekoepel in Arcen is gebouwd in het begin de 18e eeuw. Het werd gebruikt door de dames van het kasteel om er een kopje thee te drinken als de mannen op jacht waren. Het bosje waarin het zich bevind is genaamd ‘de Inaborg’ (een borg is een adellijk huis) Sinds 1930 raakte sterk in verval en er was vrijwel niets meer van over. In 2009 is de theekoepel volledig gerestaureerd.