PROFIEL

Rondje Steyl en Tegelen

Welkom bij het Rondje Steyl en Tegelen, een boeiende wandelroute van 14 km die je meeneemt door de rijke geschiedenis en prachtige natuur van deze Limburgse dorpen. 

We beginnen in Steyl, waar in 1875 Arnold Janssen de vervallen herberg De Ronck kocht en transformeerde tot een missiehuis en opleidingscentrum voor missionarissen. Zo ontstond Steyl als een kloosterdorp, met onder andere het imposante Missiehuis St. Michaël, het Heilig-Hart-Klooster en het Heilige Geestklooster. Tijdens je wandeling kun je genieten van de serene stilte en rust in de kapellen en kloostertuinen van het Missiehuis, die vrij toegankelijk zijn voor bezoekers. 

Voor liefhebbers van botanische pracht is een bezoek aan de Jochumhof een absolute aanrader. Deze botanische tuin biedt een schat aan flora om van te genieten. Verderop vind je het unieke Missiemuseum, met een indrukwekkende collectie kunst en opgezette dieren en vlinders uit alle hoeken van de wereld. 

In de oude drukkerij van Steyl bevindt zich het Wereldpaviljoen, waar jongeren op een interactieve manier kennismaken met diverse culturen. Het Ketelhuis, het bruisende hart van het kloosterdorp, toont de Duitse degelijkheid en vooruitstrevendheid die Steyl kenmerkt. En voor een kijkje in het eeuwenoude schutterswezen kun je terecht in het Limburgs Schutterijmuseum, gehuisvest in de voormalige parochiekerk van Steyl. 

Vervolg je wandeling door het charmante Tegelen, dat zijn naam dankt aan de Romeinse kleiwinning die hier al plaatsvond rond de jaartelling. Bewonder de prachtige Tiendschuur, een 18e-eeuwse kasteelboerderij waar je tevens het Keramiekmuseum kunt bezoeken. Hier kun je onder andere een smalspoortreintje bewonderen dat werd gebruikt voor het transporteren van klei. 

Het Rondje Steyl en Tegelen belooft een ontdekkingsreis te worden vol historische pareltjes en adembenemende natuur. Ga op pad en laat je betoveren door de unieke charme van deze Limburgse dorpen. Veel wandelplezier!

Startpunt
Veerweg 3, 5935 BK Steijl
Lengte
14 km
Knooppunten
50,85,07,53,52,29,51,99,84,83,81,82,94,95,93,92,80,50

Gemiddelde van 4 beoordelingen.

Ingediend door imagro op zo, 11/26/2017 - 19:04

Permalink

Naam
Sjaak
Beoordeling
Bericht
Eens een wandeling dicht bij huis gelopen. Mooie route, zeker het gedeelte langs de Maas. De stukken door het bebouwde deel verveeld snel. Wel zorgen dat je, je telefoon meeneemt, via de uitgeprinte kaart is de route moeilijk te volgens. En laat de niet misleiden door de bordjes Steyl route, die is n.l. heel anders.

Ingediend door imagro op ma, 11/13/2017 - 09:45

Permalink

Naam
Jac de Cock Stevensbeek
Beoordeling
Bericht
Mooie wandeling langs Steijl-De Maas naar Belfeld- naar Tegelen en terug naar Steijl 14,5 km
We hadden practig zonnig weer wat de herfstwandeling een bijzonder effect gaf, tussen Tegelen en Steijl
was het bijzonder mooi bij kasteel en heuvelactig terrein met meanderende beekjes met knotwilgen
Er waren echter ook stukjes routes waar we iets meer natuur hadden verwacht en minder straten/bebouwing

Ingediend door imagro op ma, 10/30/2017 - 09:45

Permalink

Naam
M. van Zeeland
Beoordeling
Bericht
Ik heb de wandeling nog niet gelopen omdat ik moeite heb met het uitprinten van de kaart.

Ingediend door KnopenLopen1sLeuk op zo, 04/10/2022 - 15:59

Permalink

Naam
Carina en partner
Beoordeling
Bericht
Deze wandelroute is dezelfde als de Maas stuwroute + 5,28 kilometer extra wandelplezier. Voor deze route geldt (ook):een afwisselende route langs Maas, de stuw en sluis van Belfeld, door Belfeld, meer kilometers door Steyl en Tegelen dan bij de Maas en stuwroute. (10 april 2022)

Route: 14 km

Hotel Wilhelmina

Hotel Café Restaurant Wilhelmina is een traditioneel bedrijf, waarbij gastvrijheid en sfeer nog grote waarde hebben. Het hotel bestaat al meer dan 125 jaar en biedt 43 comfortabele kamers, een lift,…

Ontdek meer >
Cultuurhistorische route Tegelen en Steyl
26 km | Belfeld

Andere routes

22 km

Landgoed Arcen route

Arcen

Ontdek meer
39 km

Kasteeltuinen Route

Venlo

Ontdek meer
4 km

Paterbosje route

Belfeld

Ontdek meer
11 km

Boerderijen Route

Belfeld

Ontdek meer